Hozzávalók a tokányhoz:
- 50dkg csirkemellfilé,
- 30 dkg gomba,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 zöldpaprika,
- 2 paradicsom,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- só, bors,
- 2 tk. őrölt paprika,
- 2 ek tejföl,
- 2 ek liszt,
Elkészítése:
A szalonnát felcsíkozom, zsírját kisütöm, mellédobom a felaprított hagymát és megpirítom. Hozzáteszem a felkockázott paprikát, paradicsomot, majd a hosszúkás csíkokra szeletelt mellfilét. Jól összekeverem, fűszerezem, majd félig megpárolom.Beleteszem a felszeletelt gombát és együtt párolom tovább. Ha a levét elfőtte rászórom a pirospaprikát, kis vizet öntök alá és tovább párolom. Közben a tejfölt elkeverem a liszttel és besűrítem vele a tokányt.
Hozzávalók a kurkumás rizshez:
- 35 dkg hosszú szemű rizs,
- víz,
- só, bors,
- petrezselyem levél aprítva,
- kurkuma,
- 2 ek. olaj,
Elkészítése:
A rizst 3 -szor alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és az űrtartalmát megmérem.
Az olajat megforrósítom, hozzákeverem a rizst és üvegesre pirítom. Kétszer annyi forró vizet öntök hozzá, mint amennyi a rizs. Alaposan összekeverem, befűszerezem. Lefedve hagyom rotyogni pár percet, majd elzárom alatta a tűzet és szorosan letakarom egy ruhával, hagyom, hogy gőzében puhuljon.
Hozzávalók a sült libamájhoz:
- 30 dkg libamáj,
- 2 ek. libazsír,
- só,
- víz, tej
Elkészítése.
A libamájat a hártyáktól, erektől megtisztítom. Legalább 2 órára jeges tejbe áztatom.
A libazsírt megolvasztom és a szárazra törölt májat belecsúsztatom. Annyi vizet öntök rá, hogy a májat félig ellepje. Lassú tűzön sütjük, amíg a belebökött tű után már nem ereszt levet. A zsírból kiveszem, megsózom és hagyom kihűlni.Lehűlve éles késsel felszeletelem.
Tálaláskor középre helyezem a kurkumás rizst, közepébe mélyedést nyomok, a tokányt belehalmozom. A máj szeleteket körbe a rizs halomba rendezem. Az egészet finoman pirospaprikával beszórtam.
Házassági évfordulónkra készítettem. Ajánlom bármilyen ünnepi alkalomra, vendéglátásra.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: