Hozzávalók:
Vadas elkészítése:
Megtisztítom a zöldségeket, és felkarikázom őket.
A húst, ha szükséges megmosom, hártyáitól megtisztítom, felszeletelem.
Egy lábosba vizet öntök, beleteszem a zöldségeket, sót, borsot, babérlevelet, a hagymákat. Felforralom, egy kk. ecetet öntök hozzá, és a felszeletelt húsokat belerakom, úgy hogy a folyadék éppen ellepje.Egy napig hideg helyen állni hagyom.
Ebben a lében felteszem a húst lassú tűzön főni. Ha megpuhult, a húst kiszedem belőle, és lefedve félreteszem.
A léből a babérleveleket kiszedem, többit összeturmixolom.
4-5 ek. olajból 3 ek. liszttel világos rántást készítek és feleresztem a zöldségpépes lével.Felteszem a tűzre és sima mártássá kevergetem. Közben ízesítem 1 kk. cukorral,1 ek. mustárral, egy csepp ecettel. Ha sima, ízletes, a tűzről leveszem és még forrón 2 ek tejfölt keverek hozzá.
pácolom a húst
Zsemlegombóc elkészítése:
4-5 db zsemlét felkockázok a mikró tálcájára teszem és megpirítom.
40 dkg lisztből 3-4 tojással, pici sóval, aprított petrezselyem levéllel, 3 dl tej hozzáadásával híg tésztát keverek. A megpirított zsemlekockákat hozzákeverem. Fél órát állni hagyom.
Egy tésztafőző fazékban vizet forralok,egy kk.sót és 1 ek. olajat teszek bele. Evőkanálnyi mennyiségből kézzel gombócokat készítek, és óvatosan a forrásban lévő vízbe teszem . Lassú, gyöngyöző főzéssel 8-10 percig főzöm. Serpenyőbe 3 ek. olajat melegítek, ebbe szedem bele a leszűrt zsemlegombócokat, és apró rázogatásokkal tálalásig melegen tartom.
Tányérra teszem a gombócokat, melléteszem a hússzeletet és leöntöm a mártással.