Tészta hozzávalói:
- 25 dkg cukor,
- 7 tojássárgája,
- 20 dkg liszt,
- 1 cs sütőpor,
- 7 tojás felvert habja.
Elkészítése:
A cukrot a tojássárgájával keverő géppel habosra keverem, a tojásfehérjét pici sóval keményre verem, majd a sütőporos lisztet és a habot felváltva, lazán hozzákeverem. Ezt a műveletet már kézzel végzem.
A 32 x 32 cm-es sütőlemezt margarinnal bekenem, pici lisztet szórok a tetejére.
A piskótából 4 lapot sütök úgy, hogy vékonyan a sütőlemezre kenem. 180 °C-n aranybarnára sütöm. Nagyon gyorsan sül, célszerű 2 sütőlemezzel dolgozni.
A megsült piskótalapokat rácson hagyom kihűlni, majd hosszában kettévágom, így 8 téglalap alakú piskótalapom lesz.
Krém hozzávalói:
- 25 dkg cukor,
- 3 egész tojás,
- 3 ek holland kakaó,
- 30 dkg vaj.
Elkészítése:
A cukrot a tojásokkal és a kakaóval simára kikeverem, majd lassú lángon sűrűre főzöm. Langyosra hűtöm, majd belekeverem a vajat. Hűtőbe teszem, és ha lehűlt, keverőgéppel habosra keverem. A hűtőbe visszateszem.
Máz elkészítése:
Kiválasztom a legszebbre sikerült piskótalapot, ez lesz a tortám teteje.
15-20 dkg cukrot egy kis lábasban lassú tűzön megolvasztom, karamellizálom, és azonnal az előkészített piskótalap tetejére öntöm a megolvasztott cukrot. Széles pengéjű késsel elsimítom a tetején a mázat.Egy másik kés pengéjét hideg vajon végig húzva, a máz tetején a tortaszeleteket határozott mozdulattal kijelölöm, és levágom.
A torta elkészítése:
Az első piskótalapot tálcára teszem és a krém hetedét egyenletesen rákenem. A második lapot ráillesztem, picit lenyomkodom és folytatom tovább a műveletet. Utolsóként rárakom a tortaszelet lapokat a torta tetejére. Visszateszem a hűtőbe tálalásig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: