Hozzávalók:
- 30 dkg lencse,
- 2db sárgarépa,1 db zöldség,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- étolaj,
- 1 ek. őrölt paprika,
- 15 dkg sonka,
- 15 dkg házi kolbász,
- babérlevél,
- só, bors,
- házi csipetke,levesbetét
Elkészítése:
Újévre csülköt főztem és a levét használtam fel a leves alaplevének.
Cserépedénybe főzöm mindig a lencselevest, csodásan kamatoznak, megőrződnek az ízek.
A lencsét jól megmosom, és egy nappal a főzés előtt beáztatom.
A sárgarépát, zöldséget vékony karikákra vágom,a fokhagymát átnyomom, a vöröshagymát felaprítom.
A sonkát apróra kockázom, a kolbászt karikázom.
Kevés olajat öntök a fazekamba és megpirítom rajta a hagymákat zöldségeket.
Meghintem egy kevés őrölt paprikával és keverés után azonnal felöntöm az alaplével. Ha szükséges vízzel bővítem a mennyiséget. Sózom, borsozom, 3-4 babérlevelet dobok rá.
Mikor a levesem felforrósodott beleteszem a lencsét, majd a sonkát, kolbászt.
Hagyom csendesen főni, közben kóstolgatom és ha szükséges utána fűszerezek. Lehet bele tenni darált piros paprikát, erősebb változatban is.
Mielőtt teljesen megfőne minden ,gazdagítom házi csipetkével. Nem kell bele sok tészta, ne az uralkodjon se látványban, se ízben.
Ha a tészta feljött a leves tetejére, lefedem a cserépedényemet, 1 percet hagyom forrni és a tűzet lezárom. Hagyom érlelődni az ízeket. Tejföllel tálalom.
2015
…ez egy fiú adag…:)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: