Anna konyhája

Leveles tészta

Hozzávalók:

  1. 50 dkg liszt,
  2. 3 – 3,5 dl víz,
  3. 1/2 tk só,
  4. 50 dkg margarin,
  5. 10 dkg liszt,

A liszt közepébe teszem a sót és a vizet és gyors mozdulatokkal, belülről kifelé haladva sima felületű, feszes tésztát gyúrok.Labdacsot formázok és a tetejét keresztbe bevágom, majd  hűvös helyen pihentetem fél órát.

A margarint a liszttel hideg kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrom.

A pihentetett tésztámat 30×50 cm-s téglalapra nyújtom. A vajas tésztát a közepére helyezem és a tészta szabadon álló részeit a vajas tésztára hajtom. ( becsomagolom ) Sodrófával 30×60 cm-re nyújtom. Hosszabbik oldalán jobbról, majd balról egymásra hajtom,majd erre merőlegesen is megismétlem a hajtogatást. Hűtőben fél órát pihentetem. A hajtogatást még  3x megismétlem, de az se baj, ha többször.

   -a leveles tésztát mindig gőzben süssük, ( ha nincs ilyen sütőnk, tegyünk a sütőbe egy edényben vizet )
   -a leveles tésztát min.200 °C-on süssük,
   -a megsült leveles tésztát mindig azonnal szedjük ki a tepsiből,
   -mindig éles ! késsel vágjuk a nyers tésztát,
   -a nyers tészta vágott széleit soha ne kenjük be tojással,
   -sütés előtt hidegen tartsuk,
   -a nyers tésztát hideg vízzel öblített tepsire rakjuk,
   -a megsült leveles tésztát kihűlés után porcukrozzuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!