Ízesített gomolya sajt
Mindig a tej pasztörizálásával kezdem.:
10 liter friss, jó minőségű, lefölözetlen, teljes tejhez 1,3 gr kalcium-kloridot adok. Ehhez 1 dl vizet felforralok, majd 30 °C-ra lehűtöm, és a kálcium-kloridot feloldom benne.
A tejet 71,7 °C-ra melegítem, majd a lehető leggyorsabban lehűtöm 6 °C-ra. ( éppen ezért a sajtkészítést mindig télre időzítem 🙂 ) A lehűlés után hozzákeverem a feloldott kalcium-kloridot.
A 10 liter pasztörizált tejet 32°C -ra melegítem és 10 ml oltót keverek hozzá.
Kb. 30-40 percet pihentetem.
Egy kocsonyás alvadékot kapok, amit késsel 2 cm-es darabokra vágok.
Pihentetem, majd tovább folytatom az aprítást, pihentetést. Közben ellenőrzöm, hogy a 32°C végig megmaradjon.
Összesen 3x aprítom – pihentetem. Ez a folyamat 15-20 percet vesz igénybe.
Következik az ülepítés, pihentetés, 20-25 percen keresztül.Ezalatt a sajt leülepszik, a tetején összegyűlik a savó.
Ezt a savót egy műanyag szűrő, és egy merőkanállal segítéségével lemerem. Az edényben maradt összes alvadékot kétféleképpen préselhetem.
1./Vagy átszedem egy gézkendővel kibélelt tálba. A kendő négy sarkát összefogom, zsinórral összekötöm, és egy szögre felakasztom, hogy a felesleges savó kicsöpöghessen. 1-2 napig , hűvös helyen csöpögtetem, közben mindennap megforgatom.
2./Vagy az alvadékot a sajtprésbe merem, és a gomolya súlyával megegyező nyomatékot helyezek rá. 1-2 napig , hűvös helyen csöpögtetem, közben mindennap megforgatom. Lehet növelni a súlyt, de így egyre szárazabb lesz a gomolyánk.
A gomolyát a kendőből kiveszem, ( vagy a présből ) és lemérem.
Következik a sózás: 20 %-os sóoldatot készítek és ahányszor 10 dkg a gomolya sajtom annyi órát “fürösztöm”.
Tehát egy 150 dkg-os gomolya sajtot 15 órát áztatom. A sófürdőből kivéve lecsöpögtetem, rácsra téve szikkasztom pár órát, és már fogyasztható is. Hűtőben, lefedve tárolom.
Eddig a sima, natúr gomolya készítését írtam le, de mi jobban szeretjük az ízesített gomolyát.
Az előre elkészített fűszereket préselés előtt keverem az alvadékhoz, majd préselni kezdem.
Az alvadékot aprítom…
Pihentetés után tovább aprítom…
Az alvadékot közben mindig pihentetem,ülepítem
Az előkészített fűszerek:aprított fokhagyma,snidling,csilipaprika…
A sajtprésben hozzákeverem a fűszereket..
Préselem..
Íme kész a lila hagymás gomolya sajt változat! Jó étvágyat! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: