Anna konyhája

Trapista sajt

  Hozzávalók: 10 l házi tej, 16 csepp oltó, kultúra, 10 l -es fazék, amit csak erre a célra használok, kés, sajtprés préslappal, só víz hőmérő, mérleg. Elkészítése: A tej pasztörizálásával kezdem. Felmelegítem a tejet 71,7 °C-ra, majd a lehető leggyorsabban lehűtöm a beoltási hőmérsékletre, vagyis 32 °C-ra. Mivel ezt a műveletet itthoni körülmények között… Tovább »

Parenyica sajt

A parenyicához gomolya sajtot kell csinálnom..Onnét indulok,hogy az alvadékról lemerem a savót, a sajt alapanyagát géz kendőbe merem, amivel előtte kibéleltem egy tálat. A négy sarkát összefogom,felkötöm és két napig csöpögtetem. Közben félóránként, óránként, kétóránként….. forgatom. Kb.18-22 °C-ot kell biztosítani a gomolya érleléséhez. Két nap után a kendőből kiveszem, egy fa rácsra teszem és ugyanezen… Tovább »

Orda

A sajt készítés során megmaradt savót visszaöntöm az edénybe, és 92 °C-ra melegítem. A lángot elzárom, 1-2 evőkanál citromsavat adok hozzá, elkeverem, és 10-20 percig magára hagyom. Szinte azonnal látni , hogy apró kis pelyhek formájában csapódik ki az orda,alatta pedig tiszta,áttetsző, zöldes színű író képződik.(ezt az írót kelt tészták dagasztásához fel lehet használni! )… Tovább »

Gomolya sajt

Ízesített gomolya sajt Mindig a tej pasztörizálásával kezdem.: 10 liter tejhez 1,3 gr kalcium-kloridot adok. Ehhez 1 dl vizet felforralok, majd 30 °C-ra lehűtöm, és a kálcium-kloridot feloldom benne. A tejet 71,7 °C-ra melegítem, majd a lehető leggyorsabban lehűtöm 6 °C-ra. ( éppen ezért a sajtkészítést mindig télre időzítem 🙂 ) A lehűlés után hozzákeverem… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!